zondag 16 september 2012

Korfbal


Sinds de zomer van 2011 kunnen sporters met een verstandelijke beperking ook korfballen in Deventer. Devinco is – samen met Special Heroes en de Deventer Sportploeg – begonnen met het geven van trainingen.
Daar moeten foto’s van komen op de website van de Deventer Sportploeg en dus bezoeken we een training. Ik neem Merette mee. Ze zit al jaren op gymnastiek, maar is er een beetje op uitgekeken. Ik wil wel graag dat ze twee sporten blijft doen. Maar een balsport? Ik weet het niet… Motorisch is de jongedame niet heel erg handig. Aan de andere kant: het is wel g-sport. En een teamsport. Vooral dat laatste spreekt me aan.
Dus gaat ze mee. In trainingspak en op sportschoenen (altijd een probleem, omdat geen enkele schoen haar goed past en goed zit, ze heeft natuurlijk niet voor niets speciaal voor haar gemaakte, orthopedische schoenen).
Er worden leuke spelletjes gedaan met de bal, en tot mijn verbazing komt ze daarbij heel goed mee. Tot mijn nog veel grotere verbazing ziet ze kans om drie keer de bal in de korf te gooien. Een keer kan toeval zijn, twee keer heel veel mazzel, maar bij drie keer mag ik toch denken dat ze het gewoon kan?

 
 
 
Om een lang verhaal kort te maken: ze vindt het leuk! En dus gaat ze elke week; van ongeveer april t/m september buiten op het veld, de rest van het jaar in de zaal. De eerste trainingen zijn nog op een avond dat er verder niemand op het veld is, maar in de zomer van 2012 trainen ze tegelijk met de andere korfballers van Devinco. Dat maakt het precies tot wat we bij de Deventer Sportploeg zo graag willen: sporters met een beperking die sporten tussen de ‘gewone’ sporters, bij een ‘gewone’ sportvereniging. Iedereen is enthousiast en als Devinco zijn jaarlijkse ‘Hennie Ebelerdag’ organiseert met allerlei activiteiten voor de leden zijn de g-sporters van harte welkom. Ze hebben een superleuke dag.

De Special Olympics 2012 komen te vroeg om een team af te vaardigen, maar we hopen natuurlijk in 2014 wel mee te doen. (Dat wordt nog een lastige voor Merette, want je mag – en kan – maar aan een sport mee doen…)

Op zaterdag 15 september heeft Devinco opnieuw een feestelijke dag: er worden nieuwe kunstgrasvelden in gebruik genomen. Dat wordt gevierd met een Open Dag, veel leuke activiteiten, wedstrijden en.. . de eerste wedstrijd voor het g-team.
Ze spelen tegen Atalanta uit Apeldoorn. Devinco komt een speler te kort, maar dat is geen probleem, er doet gewoon iemand van de tegenstander mee.
Allemaal zijn we een tikje nerveus: zouden ze er iets van maken? Atalanta lijkt veel meer ervaring te hebben. Gelukkig mag er gecoacht worden in het veld. Dat is handig, want zo kan je nog eens iemand zeggen waar hij moet gaan staan, of juist dat-ie moet gaan lopen.








Twee keer 25 minuten moeten ze spelen. En de eerste helft gaat prima. Tot mijn verbazing zie ik Merette verdedigen, af en toe een bal vangen en ook weer afspelen. Lopen zal ze nooit te veel, dat blijft lastig met haar slechte enkels. Maar ze doet heel erg haar best, net als haar teamgenoten. De eerste helft blijft het 0-0.
Dan komt de tweede helft. En is ineens te zien dat ze niet heel veel ervaring hebben. En een tikje te conditie te kort komen: ze zijn moe!! Atalanta profiteert door vijf keer te scoren.
Na de wedstrijd geven ze elkaar allemaal een hand en roepen dingen als: ‘Dankjewel’,  ‘Leuk gespeeld’, en ‘Het ging goed hoor!’ Om vervolgens met de beide teams gezellig op de foto te gaan.

 
Dan wil Merette wel naar huis. Ze is echt moe en valt in de auto in slaap.
En dan moet ze van mij ook nog zwemmen vanmiddag…

Meer foto's van de wedstrijd.

Geen opmerkingen: