dinsdag 21 oktober 2008

Kaliklatak

Na Probolinggo rijden we in een flink tempo door naar Kaliklatak, een grote, oude plantage. Er wordt vooral koffie en rubber verbouwd, maar ook bananen, peper, nootmuskaat, kaneel en cacao. De plantage is van oorsprong Nederlands en in 1957 overgedragen aan de Indonesiërs.
Er werken zo’n 600 mensen die allemaal – gratis – op de plantage mogen wonen tot aan hun pensioen. Er is een school voor jonge kinderen en als ze ouder zijn gaan ze verderop in de stad naar school. De plantage regelt ook de gezondheidszorg voor de werknemers.
We zijn er rond een uur of half vijf en stappen daarom heel snel in een oude bus zonder ramen voor een rondrit. De plantage ligt prachtig.



We zien de rubberbomen (en de gids demonstreert hoe rubber wordt geoogst), we proeven een cacaovrucht (heel fris) en ruiken aan stuk schors van kaneel. Koffie is er zo ver je kijken kan.
Halverwege de tocht krijgen we koffie of thee. De koffie en pakjes kruiden kunnen we hier ook kopen. Het is koud en begint donker te worden, maar het is een erg leuke ervaring!
We zitten vrij hoog en in de verte dreigen donkere wolken. Zou er echt regen komen?
We slapen in twee cottages die elk twee slaapkamers hebben, een douche die uit niet meer bestaat dan een slang (en in de meeste gevallen te heet water geeft) en een soort eetkamer. Remco en Elsbeth delen hun ‘badkamer’ met een kikker, die duidelijk geen zin heeft om er weg te gaan en elke poging om hem te vangen met een flinke sprong ontwijkt.


Als we uitleggen dat we graag met z’n allen willen eten (met de chauffeurs en Albert) wordt er druk gesleept met tafels en stoelen.
De maaltijd is eenvoudig, maar erg lekker. Rijst met ajam, smoor en boontjes. Kroeppoek erbij, een biertje of wat fris en een bananentoetje toe. Wat wil een mens nog meer! De chauffeurs zitten er een tikje onwennig bij, maar vinden het wel gezellig. Renate heeft gezorgd voor een muziekje en The Beatles blijken weer eens internationaal: iedereen kan meezingen!
We slapen na deze drukke dag als rozen!

De volgende ochtend klinkt er gerommel vanuit de eetkamer: onze ‘houseboy’ dekt de tafel voor het ontbijt. Dat ontbijt is een ware verrassing: wit brood, kaas, hagelslag en ontbijtkoek!
We krijgen bananen en versgebakken koekjes (een soort kwee lapis) mee voor onderweg omdat we die blijkbaar de vorige dag gemist hebben bij de koffie tijdens de tour over de plantage.
Het heeft ’s nachts inderdaad flink geregend en de plantage ziet er het ochtendlicht prachtig uit. Het regent zelfs nog een klein beetje als we vertrekken, maar als we aankomen in Banyuwangi - waar we de boot nemen naar Bali – schijnt de zon al weer uitbundig.
Meer foto's van Kaliklatak

Geen opmerkingen: