zaterdag 15 januari 2011

Hoog water

Het kan niet uitblijven... een blog over het hoge water van de IJssel.
Veel is er niet over te vertellen, het is - zoals elke keer - prachtig! Dinsdag 11 januari zijn we voor het eerst gaan kijken, auto op de Worp geparkeerd (dat kon nog, maar het IJsselhotel was al goed voorbereid), en met het pontje over. Krijg je waar voor je geld :)


Aan de overkant foto's gemaakt van de voorbereidingen, maar de 'boven NAP-hoogte' was nog maar 5.75. Dan duurt het nog wel even voor de Welle overstrooomt.












 
Donderdag is er al wat meer te beleven. De Welle is sinds woensdagavond afgesloten, want nu kan het toch elk moment gebeuren (dat roepen ze al vanaf het weekend, maar vooruit). Waterpeil is nu wel echt boven de 6 meter.
Het water stroomt hier en daar door de kademuur, zou die dat wel houden?


Maar er over heen? Nee, dat duurt nog wel even. Ook als het donker is, is de Welle nog leeg. Wel is het water opnieuw enkele centimeters gestegen.



Vrijdagmorgen om een uur of vijf is het dan zo ver. De IJssel bereikt de hoogte van de kademuur en de Welle loopt vol.
Dus... kijken vandaag!


Het is gezellig druk in de buurt van de IJssel. Kinderen met laarzen spelen in het water, honden vinden het wel, of juist helemaal niet leuk en ik heb nog nooit zo veel camera's gezien!
We lopen vanaf de Wilhelminabrug richting het Grote Kerkhof, achter de Welle langs. Onderweg een stop voor warme soep bij de Tobbe, die de achteringang heeft opengesteld. Ter hoogte van dit restaurant loopt de Welle het eerst onder, dus de voordeur is even onbruikbaar, maar binnen is het lekker warm (wel een tikje nat hier en daar...)

Leuk om je Deventer mosterdsoep naar binnen te lepelen terwijl het lijkt alsof je midden in het water zit.


Er worden nog nieuwe sandbags geplaatst bij de Duimpoort, want  het zal niemand zijn ontgaan: er is nogal wat regen gevallen in het aanvoergebied van Rijn en IJssel, dus wie weet komt het IJsselwater ook nog wel hoger!
Een ramp? Nee dat is het niet. Hooguit wat lastig voor een aantal mensen en voor sommige mensen vervelend. Maar als je zo dicht bij de rivier wilt wonen, weet je dat hij af en toe overloopt, dat moet je dan maar accepteren en er het beste van maken.
Voor mij is Deventer op haar mooist als de IJssel zo hoog staat!

Meer foto's? Die vind je hier.

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Moniek,

Leuke foto's! Even een berichtje om je te laten weten dat ik je blog nog altijd lees.

Groetjes,
Dorien