donderdag 30 oktober 2008

Op kleermakersjacht

Ik ben dol op batikstof en wil graag wat kleren laten maken (want mijn maat hebben ze hier in de winkels echt niet…). Dus gaan we de eerste dag hele dag op Bali naar Sanur. Op zoek naar een kleermaker. Die vinden we al snel. Ik heb een blouse en een broek bij me zodat ik kan vragen hoeveel sarongs ik nodig heb. Eentje maar voor een blouse? Het lijkt mij weinig, maar volgens het meisje in de kleermakerswinkel die we gevonden hebben is het heus goed. Of ze ook weet waar we batik kunnen kopen?
We krijgen het adres van een winkel in Denpasar, de stad die een paar kilometer verderop ligt. In de winkeltjes in Sanur hebben ze best leuke sarongs, maar het zijn wel echte souvenirwinkels, zodat we besluiten naar Denpasar te gaan.
De winkel die op ons briefje staat heeft veel stof, maar geen batik. Het is wel een echte stoffenstraat, er zijn alleen maar winkels met stof. We hebben dan ook vrij snel een batikwinkel gevonden.
Duizenden sarongs liggen er. Over de prijs valt niet te twisten: de baas deelt mee dat hij een prima prijs vraagt en onderhandelen is er niet bij. Dat is niet erg, de gemiddelde prijs van een sarong is zo’n 50.000 roepia’s, omgerekend wel € 3,50. Een dure kost 100.000 roepia’s en dan heeft hij ook nog handgeschilderde, die kosten wel 500.000 roepia’s, ofwel € 35.
Ik heb al snel een aantal sarongs uitgezocht. Renate en Roos willen wel een of twee jurkjes laten maken maar kunnen geen leuke sarong vinden. Zeggen ze… Het zijn er gewoon te veel!


Uiteindelijk kiezen ze er toch een paar uit en helemaal tevreden verlaten we de winkel.
Aan de overkant van de straat is een marktje. De gewone dingen: bananen, ander fruit, eten en sapjes woorden er verkocht maar ook een keur aan bloemblaadjes. In alle kleuren, enorme zakken vol. Ze zijn bedoeld voor de offers die de Balinezen overal brengen: bloemblaadjes en wierook in bakjes van palmbladeren. Ze zetten ze bij de tempels (en versieren zichzelf dan met rijstkorreltjes; op hun voorhoofd en in hun hals) of voor de deur van de winkel. Allemaal bedoeld om de boze geesten weg te jagen.
We proberen een taxi terug te krijgen. Die vinden we niet, maar wel een klein soort busje. Een deur zit er niet in en we passen nauwelijks op de bankjes, maar we komen wel heel terug in Sanur.
Daar gaan we – nadat we ergens koffie hebben gedronken – nog even naar Hardy’s, een enorme supermarkt (ook voor de supermarkt staat een tempeltje en het personeel brengt er doorlopend offertjes) en de drogist. En natuurlijk naar de kleermaker. Ze wil wel graag een voorbeeld voor een jurkje en we beloven daar vanavond mee terug te komen.
Dan gaan we terug naar het hotel, waar met Merette en René heel tevreden aantreffen onder de bomen op het strand.
Heerlijk een hele middag aan het prachtige strand. Het zeewater is heerlijk om in te zwemmen, de stoelen liggen prima en de lunch is ook niet te versmaden.
We vinden alles wel duur op Bali, voor een fikse portie saté betaal je maar liefst 60.000 roepia’s (wel € 4,20)!!! Het duurt even voor we ons realiseren dat Bali goedkoop is en Java spotgoedkoop….We sluiten de avond af bij de kleermaker, waar we een jurkje brengen als voorbeeld. Het is een jurk van Roosmarijn en bij Renate moet er nog wel wat aan worden veranderd. Dat is te ingewikkeld voor het meisje achter de toonbank: nu moet de naaister erbij komen. Ze komt binnen vijf minuten aangetuft op een scootertje en neemt vakkundig alle maten op.


Inmiddels weet ze ook dat ze voor een blouse voor mij iets meer stof nodig heeft dan een sarong, maar dat is geen probleem; we leggen uit in welke winkel we zijn geweest en zij zal zorgen voor extra stof. Dat gaat met wel 25.000 roepia’s per blouse extra kosten, vind ik dat goed? Wel € 1,75; ik kan er mee leven.
We eindigen deze dag bij een restaurant met de illustere naam Swastika. Dat is even wennen hier op Bali, overal zie je ze, de swastika’s, het heiligste symbool van het Hindoeïsme. Het kost moeite om de negatieve associatie die wij met dit symbool hebben los te laten, maar als we er zitten en een verrukkelijke maaltijd voorgeschoteld krijgen (en allemaal een bloemetje in het haar… ) zijn we blij met deze keuze!




Geen opmerkingen: