zondag 3 juli 2011

Deventer op stelten

Deventer op stelten: een van de grootste festivals van Nederland. We waren er in geen jaren geweest (geen tijd, vakantie, te druk…) dus dit jaar moest het er echt van komen. Zaterdagavond tegen achten staan we op een overvolle, maar gezellige Brink. Twee hoge palen staan voor de Waag. Duo du Haut geeft er een adembenemende voorstelling: niet gezekerd halen de beide heren capriolen uit op flexibele palen die 14 meter hoog zijn.




We zien hier en daar ook andere groepen, maar kunnen er door de drukte niet dichtbij komen.
Dan komt Close Act met de Saurus Parade: enorme dinosaurussen en vogels nemen bezit van de Brink. Af en toe moet je aan de kant springen, want de grote beesten razen door het publiek. Heerlijke voorstelling.





Op naar het Grote Kerkhof voor de voorstelling Exodus van Teatro Taller de Colombia. Jammer… de stelten zijn niet heel hoog en dus is het nauwelijks te zien als je niet aardig in de buurt staat. Wachten dan maar op de blauwe mannen van Générik Vapeur, die met veel lawaai en chaos van de Brink via de Welle naar het Grote Kerkhof komen. Het is spectaculair, een enorme stapel blauwe vaten wordt met een ‘politieauto’ omver gekieperd, maar na vijf minuten is het over en uit. Wel een beetje kort na een uur wachten…


Terug naar de fietsen dan maar die in het Bergkwartier staan. De Poot en de Overstraten mogen we niet in: te veel mensen op De Brink. Via de Lange B komen we er wel.
We fietsen naar de Wilhelminabrug, en die is vanavond een ervaring op zich: zoveel fietsers, wandelaars en auto’s heb ik er nog nooit gezien. We zijn niet de enige bezoekers aan het Worpplantsoen met zijn Installation de Feu. Auto’s staan op fietspaden geparkeerd (lastig!) en overal lopen mensen. Het is…bijzonder! Overal branden vuurpotten: in stellages, slingers, bollen. Zeker een paar duizend mensen zijn nog in het plantsoen. Ze liggen of zitten bij de vuurstellages of wandelen door het park. Het pontje vaart af en aan en is telkens helemaal vol, zelfs nog ruim na 12 uur.
Geweldig om te zien en te beleven. Pas ver na een uur zijn we thuis.




Zondagmiddag: ik wil nog heel graag Delreves zien die tegen de achtergevel van de Deventer Schouwburg een dansact uitvoeren. Dus nog maar een keer naar de stad, ditmaal met mijn moeder.
We beginnen bij Duo du Haut, die een tweede keer ook het aanzien ruimschoots waard zijn. Dan zien we het begin van de Générik Vapeur. De blauwe mannen maken de hele Brink onveilig, ze klimmen in de fontein, staan op de Waag en maken wederom veel kabaal. Lastig om er dichtbij te komen, dus niet veel foto’s.



Dan naar de Schouwburg. Ik heb er een stijve nek van, maar wat een geweldige act. Hangend aan een touw tegen de gevel aangeplakt ‘dansen’ twee dansers horizontaal.




Terug naar de Brink. Ditmaal lukt het een stukje te zien van Melba & Compagnie. Buitengewoon vrolijk.




Op de Brink eindigt Deventer op Stelten 2011 met een laatste voorstelling van Close Act. Opnieuw bevolken de dino’s het plein en het is nog even mooi als gisteravond.
We sluiten af met een etentje en als ik naar huis ga is de Brink weer zo goed als leeg…


 Meer foto's.

1 opmerking:

Anoniem zei

ik vind de fotos fantastisch en de beschrijving erbij ook.
dank monica