maandag 17 november 2008

Klungkung, de Moedertempel en vleermuizen

Keurig om 9 uur staat Lang voor ons klaar. We hebben een aantal bezienswaardigheden op het lijstje staan in het Oosten van Bali. We beginnen in Klungkung, waar de overblijfselen van een paleis de moeite van het bekijken waard zijn. Het Bale Kambang (drijvende paviljoen) is het hoogtepunt van de gebouwen die er nog staan. Het Kerta Gosa is het Paviljoen van de gerechtigheid. Rechters losten hier problemen op die niet binnen families of dorpsgemeenschappen konden worden opgelost. Het was het hoogste rechtscollege van het eiland. Alle goed en kwaad is beeldend geschilderd op het plafond. Een gids legt ons de verhalen uit. Gelukkig vertelt hij erbij dat onbetrouwbare politici niet echt in de kookpot hoeven en dat de handen van de dief niet worden afgehakt, maar dat de tekeningen wel duidelijk moeten maken wat het verschil is tussen goed en kwaad en wat je straf zou kunnen zijn.

Er is ook nog een klein museum met oude Hollandse kranten en veel militaire spullen.
Als we weer naar de auto lopen worden we belaagd door vrouwen die sarongs verkopen. We willen er best nog een paar (leuke cadeautjes), maar uiteindelijk moeten we ze de auto bijna uit slaan om er nog vanaf te komen….


Pura Besakih is onze volgende bestemming: de Moedertempel. Deze allerheiligste Hindoetempel lig op de flanken van de Gunung Agung. De tempel bestaat uit allemaal kleine tempeltjes. Die mogen we niet in, maar we mogen wel (met – dure – gids) door het complex wandelen. In sarong, dat wel. Niemand ligt wakker van een strapless topje, maar een sarong zal je dragen, ook als je een lange broek aan hebt. Het is een hele klim naar boven, maar het is wel de moeite waard. In een van de tempels is een ceremonie aan de gang. Omdat alles open is kan je het goed zien en het is ook geen probleem om foto’s te maken.


Er wordt een tempel gebouwd, waar iedereen in mag, van welk geloof dan ook. Elke religie heeft wel zijn eigen ingang. De gedachte erachter is dat iedereen zijn eigen weg volgt, maar uiteindelijk op dezelfde plek uitkomt. Ik moet zeggen: het is een gedachte die me zeer aanspreekt!

We lunchen in een restaurant dat bovenop berg ligt en een fabelachtig uitzicht heeft over terras sawa’s. Het restaurant is aan de dalkant helemaal open en we hebben een tafel met uitzicht. Een heerlijk Indisch buffet erbij: wat wil een mens nog meer.

Na de lunch rijden we naar Tenganan. In dit dorp leeft de bevolking nog volgens de oude Balinese tradities. Er wordt dubbel ikat geweven op een manier die bijna nergens wordt gebruikt. De kleden zijn prachtig! De gids vertelt van alles over het dorp, showt ons zijn roze gevechtshaan en speelt een deuntje gamelan. Hij maakt ook boeken van palmblad. Ik koop het verhaal van Ramayana, een bekende liefdesgeschiedenis. Omdat ik vind dat de tekeningen wat aan de lichte kant zijn wordt het ‘boek’ ter plekke ingekleurd. Mijn moeder koopt ook een boek. Zijn mooi, de verhalen zijn met de hand uitgesneden en we steunen de instandhouding van het dorp.




Er staat nog één tempel op ons verlanglijstje: de Goa Lawah, de vleermuizentempel. Duizenden vleermuizen beschermen de ingang van de grot. Merette lijkt het maar eng, maar als ze er een keer is vindt ze het prachtig! Vier mannen zitten onverstoorbaar voor de tempel te bidden en brengen offers. Een van hen knoopt later nog een leuk gesprek aan met Renate en Roosmarijn.
Wij verbazen ons nog maar eens over de swastika’s.

Terug naar Sanur. We nemen afscheid van Lang en gaan naar onze kleermaker. Alles is klaar. De kleermaakster komt meteen op haar scootertje aangereden om te kijken of we tevreden zijn. De jurken van de meiden zitten als gegoten. ‘Óh you look so sexy!’, roept ze blij! Ze heeft vast niet gedacht dat ze zo mooi zouden zijn, omdat het voor haar wel heel lange en grote jurken moeten lijken!
Zij blij, wij blij. We nemen kaartjes mee: als er iemand weten die naar Sanur gaat en een kleermaker nodig heeft zullen we ze doorverwijzen!

We zoeken een restaurantje en genieten weer van een heerlijke maaltijd. Nog anderhalve dag te gaan in dit prachtige land….
De foto's van Bali.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie foto's. Zelf ben ik van eind oktober tot 15 november 2008 op Bali geweest; veel plaatsen bezocht zoals Candidasa, Mas (houtsnijwerk), Tenganan, Tirtagangga (waterpaleis), Amlapura, Klungkung, Gianayar, Pura Besakih, Batur vlkaan en meer, Ubud, Celuk, Kuta en Jimbaran.
Een deel van mijn foto's is helaas overbelicht, gelukkig zijn er nog veel mooie bij. Yvonne Yvis@quicknet.nl

Corine zei

Leuke verhalen. Ik ga in maart naar Sanur. Dan wil ik ook kleren laten maken. Heb je nog goede tips? Maken ze alleen maar na wat je meeneemt of hebben ze ook eigen patronen. In Thailand hadden ze gewoon fotoboeken en daar kon je je kleding uitzoeken. Blijft het stikwerk ook na een aantal keren wassen goed?