woensdag 24 oktober 2012

Nederlandstalig

Merette is dol op Nederlandstalige muziek. Frans Bauer, Jan Smit, Guus Meeuwis, Marco Borsato, Nick en Simon, BlØf, Jannes, Paul de Leeuw, we hebben ze allemaal al eens ‘in het echt gezien’.
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak dol op Nederlandstalige muziek. Dat is een stereotiep ja. En bij Merette klopt het, ik beken…

Wij hebben Merette er bepaald niet specifiek mee opgevoed. Haar zussen kunnen een groot deel van de Nederlandstalige muziek best waarderen, maar hebben toch overwegend een andere smaak. Het zijn enthousiaste festivalgangers, ze doen niet liever dan naar Lowlands, Pinkpop of Rock Werchter gaan. Een ritje naar Slowakije, naar een mij volstrekt onbekend festival kan ook zo maar op het programma staan. En dan de concerten, van Prince tot Coldplay, van Muse tot Racoon. In alle grote concertarena’s zijn ze geweest en natuurlijk ook met grote regelmaat in ons onvolprezen Burgerweeshuis.
Merette heeft daar heel veel van meegekregen. Zet Radio 2 of 3 aan en ze zingt (nou ja, op haar manier dan) bijna alle nummers mee. Herkent heel veel bands en artiesten. Als ze naar The Voice (o.i.d.) kijkt, is de meeste muziek haar vertrouwd.

Maar feit blijft... Nederlandstalig is haar favoriet. Mijn eerste keer Frans Bauer (in de Deventer Schouwburg, waar zij als eerste op het podium stond en dus de volgende morgen groot op de voorpagina van de krant, mét Frans Bauer) was een overwinning (voor mij), maar wat heb ik een leuke avond gehad! Om haar. Met haar. Ze stond helemaal te stuiteren toen we aan het eind van de avond buiten kwam: met Frans op de foto, een handtekening en een geweldig concert. Wat wil je nog meer?

Soms gaat ze met haar huisgenoten mee naar een optreden van de een of ander. Of komt er bij Zozijn (de zorginstelling waar ze woont en werkt) een artiest. Bij de opening van de Special Olympics komt ook altijd wel een Nederlandse artiest. Het is een feestje om dan te zien hoe dicht bij (of op) het podium ze dan weet te komen. Ook daar kan ik – omdat zij zo geniet – heel erg van genieten, maar het leukste vind ik het toch als ze gewoon lekker met ons meegaat.
 
 
Waarom vindt ze Nederlandstalig zo leuk? Omdat ze het kan verstaan. Zo simpel is het. Ze kijkt heel graag naar Nederlandstalige programma’s op tv. Naar GTST en The Voice, maar zeker ook naar mooie Nederlandse films (favoriet op dit moment: Nova Zembla) en series. Ze kan niet lezen (cognitief niveau van een 5-jarige) en begrijpt dus weinig tot niets van Engels gesproken muziek en TV. Maar ze verheugt zich nu al op Bombardement, de film waarin Jan Smit een hoofdrol speelt. Niet in de laatste plaats vanwege de hoodrolspeler en zijn titelsong. Ze weet precies wanneer hij in de bioscoop komt, en reken maar dat ze ons tegen die tijd helpt herinneren.
Het nummer Skyfall van Adele vindt ze ook mooi, maar ze hoeft niet naar de film, want die kan ze toch niet verstaan….


Gelukkig gaan haar zussen ook graag met haar mee naar een van de Nederlandstalige optredens. Afgelopen weekend zijn we met z’n drieën naar Jan Smit geweest: met de trein naar Rotterdam, superleuke middag (waarbij ze enorm veel plezier heeft met de mensen om haar heen, en zij met haar)  en geëindigd in ons favoriete sushirestaurant in Deventer.
 
 

Waarschijnlijk was ik zonder haar niet bij Jan Smit terecht gekomen (maar wel degelijk bij BlØf, Doe Maar, Marco Borsato, Acda & De Munnik enz. want ik houd heel erg van bepaalde Nederlandstalige muziek) en zeker niet bij Frans Bauer,  Jannes of Gerard Joling. Maar samen met haar, heb ik al heel wat heerlijke avonden gehad. Want met Merette naar Frans Bauer of Jan Smit, dat is een feestje!
 
 
 

Geen opmerkingen: